Nova rubrika - arhitekturni nasveti! Vabljeni s kodelovanju!

Z junijem začenjamo z novo rubriko, ki bo, smo prepričani, prišla prav marsikomu izmed vas, drage bralke in spoštovani bralci. Vsak mesec vam bomo v tej rubriki s pomočjo študentov Fakultete za arhitekturo iz društva Ekspres Trebnje pomagali rešiti vašo težavo pri urejanju doma, vikenda, pisarne, okolice, ...

Če že imate tovrstni problem, kar na dan z njim. Od vas potrebujemo le točen naslov in kontaktne podatke (ki bodo na vašo željo anonimni) ter grobi opis problema. Vaše želje nam zaupajte na info@cajtng.com ali info@ekspres.si.

Za prvič sta naša študenta ponudila arhitekturni nasvet znanemu lokalnemu mojstru pričesk, ki je potreboval pomoč pri zasnovi frizerskega salona tako, da bi bil le ta čim bolj funkcionalen in racionalno izkoriščen. Predvidel je 4 delovna mesta za striženje, dve pralnici glave, kotiček za makeup, čakalnico in pult.

Obstoječe stanjeKljučno vprašanje je bilo, kako v prostor pridobiti čim več svetlobe, saj zahodna stena ne vsebuje nobenega okna. Tako sva si na južni strani zamislila steklen atrij (po potrebi se ga delno odpre z drsnimi okni) s katerim sva nadomestila nefunkcionalni obstoječi polkrožni prizidek. Stekleni del zajema vhod z vetrolovom, čakalnico in makeup kot. To so prostori, ki so najbolj primerni za osvetljevanje z naravno svetlobo. Notranja lesena oprema v kombinaciji bele, sive in rjave, s pravo barvno razporeditvijo deluje pomirjajoče, ravne ostre linije komponent interierja pa urejen slog. Svetla tla iz laminata dajejo občutek čistosti, strop s potopljenimi svetlobnimi telesi vizualno poviša prostor, temnejši rjavi kosi pohištva pa poskrbijo za bolj intimno dojemanje prostora. Paralelni sredinski steni sta edini obarvani rjavo, saj tako vizualno razdelita salon na dva dela. Ostale stene salona so oblečene v plošče iz toniranega brušenega aluminija, ki pred delavnimi mesti preide v visoko poliranega in tako zagotovi nujno potrebna zrcala.

Predlog adaptacijeOdlagalne police in omare so v dosegu delavčeve roke, plačilni pult je na skrajni desni strani povišan z odprto omaro, ki je vidna tako iz čakalnice, kot tudi iz vhodnega vetrolova, njen prostor pa zapolnjujejo prodajni artikli.

Vzporedno se vzpostavi tudi krožni tok gibanja, ki je pogoj za učinkovit delavni tok, posledično pa vpliva tudi na počutje obiskovalca, saj se le ta ne počuti utesnjenega ali odrinjenega. Tako obiskovalec, kot zaposleni imajo jasen pregled nad dogajanjem v salonu, hkrati pa ostanejo programi funkcionalno ločeni. Za regulacijo dnevne svetlobe steklenega prizidka sva poskrbela z lesenimi paneli, ki se jih poljubno premika vzdolž steklenega prizidka in tako koncentrira svetlobo, posledično pa vdihne dinamičnost zunanjemu izgledu.

Tokratna svetovalca: Andrej Šeligo in Mitja Drčar, Društvo Ekspres, Trebnje

Komentarji

brane (nepreverjeno)
Komentarjev: 4083
8. junij 2010
ob 21:39

Lepo urejena notranjost in nazoren prikaz tlorisev.
Bravo študentje